Årets Bjesk

”Årets Bjesk” til 2019

Årets Bjesk 2019 blev fundet lørdag eftermiddagen under stor bevågenhed af publikummet – stemningen var høj i teltet “Skibet” på Den Grønne Plads. Endnu en gang løb “De Friske Amatørkokke” fra Sindal Madklub af med sejren, i det der må betegnes som noget af en gyser, da der var meget tæt løb blandt de deltagende hold. 

Årets Bjesk 2019 indeholder Klitrose, Gul Snerre og Lyng. Bjesken vil blive frigivet på Hirtshals Museum i april 2019, når konkurrencen Årets Sild er afholdt på Nordsøen Oceanarium.

Stor tak til de deltagende hold: De friske amatørkokke (Sindal Madklub), Bjesklauget anno 2003, Restaurant Lilleheden og Frederikshavns Politis Snapselaug. 

Også en stor tak skal også lyde til dommerpanelet, der i år bestod af: Torben Stæhr, Susanne Fibiger, Jan Kristiansen og Karsten Birkebæk. Og slutteligt tak til de mange gæster der kiggede forbi.

Stolte traditioner
I Hirtshals har der gennem mange år været stolte traditioner omkring bjesken.

Rigtig populært blev det med hjemmesygeplejerske Signe Hansen, som kom til Hirtshals ved årsskiftet 1932/33. Signe lavede mange forskellige bjesker, hvori der indgik klitplanter, som hun samlede på Hirtshals-egnen. Senere blev Signe Hansens traditioner omkring bjesken videreført på Hirtshals Museum af daværende leder Hugo Nielsen. Det var ligeledes ham, der begyndte at lave en årsbjesk fra museet hvert år fra starten af 1990’erne. Siden dengang har museets personale stået for at komponere ”Årets Bjesk”, men i dag bliver ”Årets Bjesk” altså fundet og kåret i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival, der altid finder sted den første weekend i august.

Sild og Bjesk – et makkerpar
Ved at lave en konkurrence og en officiel kåring af Årets Bjesk, er det håbet, at vi får endnu større opmærksomhed på både ”Årets Bjesk” og ”Årets Sild”.

Kåringerne af ”Årets Bjesk” og ”Årets Sild” sker forskudt. Således kåres Årets Bjesk for det kommende år i august i forbindelse med ”Hirtshals Fiskefestival”. På den måde får sildelage-marinørerne (fra forskellige restauranter fra hele landet) nogle smagsnoter at afstemme deres marinade efter, når de i foråret går i gang med at kreere deres bud på den bedste sildemarinade. ”Årets Sild” kåres hvert år i april/maj ved et større arrangement på Nordsøen Oceanarium, og fra dette tidspunkt bliver ”Årets Bjesk” ligeledes frigivet til salg fra laboratoriet på Hirtshals Museum.