Local Cooking

konkurrencen afholdes torsdag d. 4. august kl. 11-15 på Sydvestkajen og transmiteres live her på websitet. 

Local Cooking i Hirtshals får stjernedommere i år! 

De ni nordjyske toprestauranter, der skal konkurrere i kunsten af tilberede havtaske, skal i år bedømmes af blandt andet en tidligere verdensmester og en regerende europamester. Niveauet på Nordjyllands gastronomi har aldrig været højere. Regionens større byer og kystlinjen bobler af kulinarisk virkelyst og kreativitet. Derfor kræver en regional kokkekonkurrence også et skarpt og erfarent dommerpanel. Torsdag den 4. august kl. 11-15 afvikler Hirtshals Fiskefestival igen den højt profilerede kokkekonkurrence Local Cooking med fokus på lokale råvarer og ikke mindst frisk fisk fra Hirtshals.

Dommerpanelet består af den nyligt kårede Europamester/Bocuse d’Or Europe-vinder Brian Mark Hansen, som tager turen til Hirtshals fra stillingen som køkkenchef på Søllerød Kro. Han sidder ved siden af verdensmesteren/Bocuse d’Or-vinder fra 2019, Kenneth Hansen, som til dagligt styrer Svinkløv Badehotel. De to mestre får selskab af Berlingskes mangeårige madanmelder Svend Rasmussen, kok-emeritus Bo Jacobsen, som har bedømt talrige ambitiøse konkurrencekokke i sin fortid og ikke mindst Mikael Kopp, der i flere år selv sad i Bocuse d’Ors danske ledelse.

Deltagerne, som præsenteres nærmere de kommende uger er: 

Restaurant Essens, Frederikshavn
Tonny Kristensen er Nordjylland ukronede fiskekokkekonge! På Essens i Frederikshavn er han mentor for talrige unge kokke, der lærer præcis håndtering af fisk og skaldyr. Tonny Kristensen har deltaget flere gange i Local Cooking og altid med succes, men mangler lige at kravle helt til tops. Restaurant Essens laver rørende smagsfyldt mad, enkle anretninger, hvor det er råvarens kvalitet, der er i højsædet og Essens repræsenterer dermed på bedste vis de nordjyske kysters bugnende tilgang af havets frugter.
Ruths Hotel, Gl. Skagen
Kris Holk 25 år fra Vejle, Souschef Ruths Brasserie. Kris startede sin karriere på dejlige Fyn, ved Passfall og rykkede senere til Århus og fortsatte i sin nynordiske og franske brasserie-stil, ved Ferdinand. Efter et par år startede han på Me Vino, og nu er han på Ruths Brasserie i Skagen. Kris har en stor forkærlighed for det nynordiske og den franske brasserie-stil, som han udfører med stor præcision, velsmag og især i brugen af gammeldags teknikker. Kris elsker at arbejde med fisk og skaldyr, så dommerne kan godt glæde sig til en smagsoplevelse, der omkredser næsten alt hvad Nordjylland kan præstere.
Vendia Gourmet, Hjørring
En utrolig ambassadør for nordjyske råvarer, både dem fra land og dem fra vand. På Vendia har brasseriet muligvis et af landets mest imponerende niveauer på den type restaurantmad, både de klassiske franske brasseriretter og de mere innovative nynordiske kreationer og i Vendias Gourmetafdeling bliver der kræset yderligere for detaljerne, aktuelt i en menu, der har udgangspunkt i op mod ti af Nordjyllands allerdygtigste råvareleverandører. Vendia Brasseri og Gourmet er som én af de få restauranter i Nordjylland nævnt i Michelin-guiden.
Restaurant TRI, Agger
Årets store restaurantnyhed i Nordjylland, hvor tidligere kokkelandsholdsanfører Nicolas Min Jørgensen udlever sine vildeste fantasier på baggrund af ultralokale råvarer. Nicolas Min Jørgensen driver Agger Darling et stenkast fra den nye restaurant TRI, hvor maden er mindst lige så nyskabende, men i kompleksitetsgrad mere enkel. TRI er indrettet i et smukt lyst arkitekttegnet lokale med farvenuancer, der trækker landskabet, klitterne, skovene, fjorden og havet ved Agger ind på bordet. Samtidig er madstilen som at tage en dyb indånding i landskabet med utrolig høj kreativitet og TRI har allerede denne sommer modtaget jublende anmeldelser i flere medier.
Restaurant Abstrakt, Hirtshals
Hjemsted i fiskebyen Hirtshals og selvsagt et favoritsted for fiskespisere. Simon Emil Christensen har modsagt alle tvivlere med sin succes på havnen i Hirtshals, hvor han kreerer hjertevarm mad med intensitet og præcision. Uformelt sted, men et af den slags steder man ville ønske der var mange flere af i det havnære Danmark. Simon Emil Christensen er mangeårig deltager i konkurrencen og de lokale hepper hvert år troligt på Abstrakt. Måske er det i år Simon Emil Christensen løber med sejren.
Nam, Aalborg
Dobbeltvinder af Local Cooking Hirtshals. Kim Jeppesen og Kids fremragende asiatisk vinklede køkken med nordjyske råvarer har tiltalt dommerne to gange og der er altid gang i spændende krydringer og ikke mindst interaktivitet, som kræver gæstens aktive fingerering med maden. Nu skal havtasken udsættes for Kids præcise dygtigheder. Nam har udgangspunkt i de nordjyske råvarer, men tvister dem i mange asiatiske køkkenretninger.
HimmerRiget, Gatten
Total ambitiøs restaurant på golfresortet HimmerLand, hvor Daniel Ditman Pedersen leder de kulinariske eskapader, mens køkkenchefen er den superdygtige Mads Kongsgaard Jensen, som kom fra en stilling på et af landets fineste spisesteder Søllerød Kro. Råvarerne er komplet lokale, anretningerne sirlige og velgennemtænkte, hvor intet overflødigt findes på tallerkenen. Vinlisten er vild og safterne sættes i spil til den velsmagende og balancerede mad. HimmerRiget deltog første gang i fiskekonkurrencen sidste år og det skal blive spændende at se, hvordan den himmerlandske restaurant klarer fiskeudfordringen og de rustikke køkkenforhold.
Villa Vest, Lønstrup
Landets smukkeste restaurantudsigt, vi kommer ikke udenom det, men køkkenet er altså også blandt landets bedste. Villa Vest fik i år sin tidligere køkkenchef, Anders Holm, tilbage og han tager naturligt udgangspunkt i lokal fanget fisk, fremragende grønsager af egen avl samt ikke mindst både grise- og lammeprodukter fra restaurantejeren Kim Møller Kjærs eget opdræt. Villa Vest har over de seneste år udviklet sig til et af Nordjyllands mest personlige køkkener, hvor personalet, ejer og køkkenchefens kærlighed til gode råvarer og parring med syreskarp vin skinner fuldstændigt igennem.
Alimentum, Aalborg
Muligvis Aalborgs mest spændende køkken lige nu i den nynordiske stil, hvor råvarerne altid kommer fra det helt nære, gerne den økologiske gård ved Limfjorden. Alimentum har eget udviklingskøkken og arbejder specielt med fermenteringsprocesser på grøntsager, men håndterer også fisk med fokus på friskhed og præcision, helt aktuelt med inspiration fra det japanske køkken. Alimentum deltager for første gang i Local Cooking Hirtshals og det skal blive spændende at se, hvordan det går for Søren Birch. Han har en ret nomineret til Årets Ret 2022, som finder sted senere i august.

Om konkurrencen

Local Cooking er en regional restaurantkonkurrence, hvor lokale og regionale restauranter dyster om at servere den bedste ret med lokale råvarer og samtidig fortælle den gode historie om råvarer, historie og kvalitet. Ideen er at give danske spisesteder et stærkere lokalt udtryk og give gastronomien et løft i hele landet.

Udstyret med et køkken og minimum 75% lokale råvarer skal restauranterne kreere en hovedret, der serveres for et dommerpanel og det tilhørende publikum. Konkurrencen satser på at få større lokal identitet på menukortet i hele Danmark og samtidig give gæster fra ind- og udland mulighed for bedre madoplevelser med mere egnsspecifikt præg. Restauranterne vil efterfølgende have de deltagende retter på menukortet og dermed give gæsterne mulighed for at smage de lokale kreationer.