Local Cooking

Nam vandt Local Cooking i Hirtshals

I Hirtshals landes noget af Danmarks bedste fisk. De lokale eksportører og fiskeauktionen satser på topkvalitet i tæt konkurrence med andre danske fiskerihavne. Deltagerne konkurrerede i at lave den bedste ret med havtaske – kongefisken fra farvandet Skagerrak lige ud for Hirtshals.

Kid Khamhomkul fra Nam grillede som de andre deltagere havtaske og anrettede med tagetes i en mild grøn karry med lokale urter, en friteret lotusblomst med tatar på røget havtaske og en fantastisk kold suppe med fiskesauce og ”nudler” af glaskål.

Andenpladsen gik til HimmerRiget fra Farsø, mens tredjepladsen blev taget af Villa Vest fra Lønstrup. Nam har nu vundet konkurrencen tre gange!

Siden 2015 har Local Cooking og Hirtshals Fiskefestival taget vigtige skridt i arbejdet med at synliggøre Hirtshals´ helt unikke fødevareressource, nemlig fisken. Det er sket i tæt samarbejde med Hirtshals Fiskeriforening og Fiskeauktion Nord som hvert år står for udvælgelsen af årets fisk.

Konkurrencen fandt sted i festteltet på havnen i Hirtshals, hvor Hirtshals Fiskefestivals centrum er. Konkurrencen Local Cooking underbygger det fornyede fokus på bæredygtigt fiskeri af frisk højkvalitetsfisk, som dansk fiskeri generelt retter stigende fokus på.
”Vi så kæmpe forskellighed i udtryk, variation i smag, ja faktisk ikke én eneste gentagelse i tilbehøret”, sagde en af dommerne, Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro efter konkurrencen, mens dommerne Mikael Kopp Christensen og Svend Rasmussen supplerede med at fremhæve netop den saftige fisk, at den stod tydeligt frem og var perfekt tilberedt, som hovedårsagen til sejren. Til beredningen var dygtig hos alle restauranter.

I 2019 modtog Hirtshals Fiskefestival en stor donation fra Spar Nord Fonden. Denne donation er stærkt medvirkende til, at konkurrencen bliver afviklet i et flot setup med et imponerende dommerpanel og som noget nyt blev der livestreamet fra konkurrencen. Sidste år måtte konkurrencen flyttes på grund af corona, men i år er der fornyet tro på fremtiden og niveauet på restauranterne i Nordjylland har aldrig været højere.

Deltagerne var ni af Nordjyllands bedste og mest spændende restauranter lige nu:
• Abstrakt – Hirtshals
• Essens – Frederikshavn
• Alimentum – Aalborg
• HimmerRiget – Gatten, Farsø
• TRI – Agger
• NAM – Aalborg
• Ruths – Skagen
• Villa Vest – Lønstrup
• Vendia – Hjørring

Dommerpanelet var imponerende og måske endda en smule skræmmende for kokkene fra de ni deltagende restauranter.
Dommerpanelet består af Mikael Kopp fra Fauna i Musikkens Hus og trofast overdommer i Local Cooking konkurrencen. Kenneth Toft Hansen, køkkenchef og øverste gastronomiske chef for Svikløv Badehotel. Altid hyggelige Brian Mark Hansen, som er køkkenchef på Søllerød Kro og nylig vinder af Bocuse d’Or Europe, kokkenes europamesterskab. Svend Rasmussen, mangeårig kvalitetsbevidst og perspektiveringsstærk madanmelder på Berlingske.

Yderligere oplysninger:
Uffe Truelsen, koordinator af Hirtshals Fiskefestival, tlf: 44169850
René Langdahl Jørgensen, Nordsøen Forskerpark, tlf: 24826182

Om konkurrencen

Local Cooking er en regional restaurantkonkurrence, hvor lokale og regionale restauranter dyster om at servere den bedste ret med lokale råvarer og samtidig fortælle den gode historie om råvarer, historie og kvalitet. Ideen er at give danske spisesteder et stærkere lokalt udtryk og give gastronomien et løft i hele landet.

Udstyret med et køkken og minimum 75% lokale råvarer skal restauranterne kreere en hovedret, der serveres for et dommerpanel og det tilhørende publikum. Konkurrencen satser på at få større lokal identitet på menukortet i hele Danmark og samtidig give gæster fra ind- og udland mulighed for bedre madoplevelser med mere egnsspecifikt præg. Restauranterne vil efterfølgende have de deltagende retter på menukortet og dermed give gæsterne mulighed for at smage de lokale kreationer.