Årets Sild

Nyd stemningen ved kåringen af Årest Sild 2019, som fandt sted på Nordsøen Oceanarium søndag den 7. april 2019.

Palægade vandt med helt utrolige 695 point, næsten 100 point foran de næste; Restaurant Lilleheden som blev nr. 2 og Remouladen blev nr. 3
Simon Olesen var pavestolt og udtalte at tilfredsheden var ekstra stor fordi Palægade mandag udgiver en stor kogebog med sildeopskrifter. Palægade har aldrig været dårligere end nr. 4 i Årets Sild og i år var det endelig blevet deres tur.

Årets Sild 2019 er fundet

Vinder blev Restaurant Palægade fra København under ledelse af Karina Pedersen med Betina Madsen og Simon Olesen som assistenter.

Deltagerne talte i årets udgave af Årets Sild, som igen blev afviklet på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals foran et talstærkt og yderst sildekyndigt publikum, toneangivende smørrebrødsrestauranter som Almanak, Selma, landets eneste smørrebrødsrestaurant med Bib Gourmand i Michelinguiden, forrige års vindere fra Kählers Århus-udgave og Remouladen i Vejle.

Ni restauranter med fokus på frokost deltog i konkurrencen. I dommerpanelet sad smørrebrødspionereren Adam Aamann, den gastronomiske revser Bo Jacobsen og den kritiske madanmelder på Politiken, Lærke Kløvedal, uddannelsesleder på kokkeskolen i Hjørring, Dennis Kindberg, formanden for Pelagisk Producentorganisation i Danmark Fridi Magnusen og den kendte TV-kok og køkkenchef på Restaurant Barr i København Thorsten Schmidt

Årets Sild er afviklet i samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Forskerpark, Nordsøen Oceanarium, Pelagisk ProducentnOrganisation og inddrager Brdr. Schlie og ikke mindst Kattegat Seafood i forbindelse med selve fremstillingen af den gammeldags modnede sild og den efterfølgende serieproduktion til forbrugerne. Vindersilden skal nu omformes til glasversion, som bliver tilgængelig i COOPs butikker fra august 2019, så alle der har lyst til at smage Årets Sild har mulighed for det.

Deltagerne (køkkenchef nævnt i parentes)
H-O-S, Odense (Jakob Spolum)
Restaurant Lilleheden, Hirtshals (Ejvind Kjeldsen Jensen)
Selma, København (Magnus Petterson)
Fazer & Co, Odense (Camilla Dan Henriksen)
Kähler Spisesalon, Århus (Mads Stokholm)
Remouladen, Vejle (Mathias Jensen)
Palægade, København (Karina Pedersen)
Smørgåsen, Frederikshavn (Michael Rump)
Almanak, København (David Segato) 

Årets Sild 
Årets Sild bliver afviklet i samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Forskerpark og Nordsøen Oceanarium og inddrager Brdr. Schlie og ikke mindst Kattegat Seafood i forbindelse med selve fremstillingen af den gammeldags modnede sild og den efterfølgende serieproduktion til forbrugerne. 

Vi spiser stadig rigtig meget marineret sild herhjemme, specielt i forbindelse med højtiderne, men det er typisk syrnede sild, som danner grundlag for de marinerede sild. Over 80 % af danskernes indtag af marineret sild er de lyn”modnede” sild, hvor kødstrukturen og sildebenene kan nedbrydes over meget kort tid, helt ned til 14 dage. Den gammeldags modnede sild er derimod minimum et halvt år, nogle gange dobbelt så lang tid, om at udvikle sin komplekse smagsrigdom, fortæller teknisk chef hos Hirtshals Sild, Per Håland. 

Sild og Bjesk – et makkerpar
Kåringerne af ”Årets Bjesk” og ”Årets Sild” sker forskudt. Således kåres Årets Bjesk for det kommende år i august i forbindelse med ”Hirtshals Fiskefestival”. På den måde får sildelage-marinørerne (fra forskellige restauranter fra hele landet) nogle smagsnoter at afstemme deres marinade efter, når de i foråret går i gang med at kreere deres bud på den bedste sildemarinade. ”Årets Sild” kåres hvert år i april/maj ved et større arrangement på Nordsøen Oceanarium, og fra dette tidspunkt bliver ”Årets Bjesk” ligeledes frigivet til salg fra laboratoriet på Hirtshals Museum.