Årets Sild

Søndag den 25. september kårer vi Årets Sild 2022.

Hirtshals Fiskefestival og Nordsøen Oceanarium er igen vært for smørrebrødskonkurrencen Årets Sild, hvor de ni deltagende restauranter skal fremstille det smukkeste stykke smørrebrød med marineret sild på baggrund af gammeldags modnet sild.

Der kan købes billet til konkurrencen, som inkluderer en miniudgave af alle ni anretninger, så man kan smage med.

Billetter kan købes her>>

Deltagerfeltet består i år af:

Restaurant Møntergade med køkkenchef Karina Pedersen, som tidligere har vundet konkurrencen.

Norlys Kantine med køkkenchef Benjamin Albæk, som deltager for første gang.

Company House 4 (ISS Kantiner) med sildeeksperten Rune Kromann ved roret, som har deltaget tre gange tidligere.

Cheval Blanc Kantinen på NOVI Forskerpark  NOVI Science Park med souschef Rasmus CK i spidsen, som har ledet flere nordjyske topkøkkener. Cheval Blanc kantiner har de seneste år også satset på et gevaldigt kvalitetsløft af de danske medarbejderkantiner og har gjort kantinen på NOVI til et tilløbsstykke.

Restaurant Remouladen i Vejle med køkkenchef Kristian Vorsø Jørgensen, som har været snublende tæt på sejr et par gange.

Den lokale Restaurant Lilleheden med Ejvind Kjeldsen Jensen som sildemester, der har vundet konkurrencen flere gange.

Restaurant Værdsat i Odense med Benjamin Mosskov ved roret.

Restaurant Norrlyst, ny og anmelderrost, med køkkenchef Bjarke Just Nielsen, som deltager for første gang.

Restaurant ANX i Århus, som hører til den to-stjernede Frederikshøj med Samia Lindschov Kjeldgaard i spidsen og deltager for første gang.

Alle deltagerne får gammeldags modnede sild som råmateriale, og skal derfra krydre fileterne og kreere et stykke smørrebrød for dommerne, som i år er:

Bo Jacobsen, kok emeritus
Dennis Kindberg, Uddannelsesleder EUC Nord
Anette Ladefoged, direktør Tenax
Esben Sverdrup Jensen, direktør Danmarks Pelagiske Producentorganisation
Lars Kragelund, Arcus Gruppen
Rasmus Palsgård, madanmelder og journalist, Feinschmeckeren og 360 Eat Guide.

Årets vindersild 2021 fra Restaurant HOS
Vinderen af Årets Sild 2021

Ud over en check på 15.000 kr. får vinderen
af ‘Årets Sild’ også sat deres sild i produktion hos Lykkeberg 1899.

‘Årets Sild 2023’ vil komme i Lykkeberg 1899’s sortiment i dagligvarehandlen i 2023.

Årets Sild 

Siden begyndelsen af 1990’erne har det været en fast tradition at kåre Årets Sild ved en konkurrence i Hirtshals.

Årets Sild afvikles i et stærkt samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Oceanarium og Danmarks Pelagiske Producentorganisation samt Tenax Sild A/S.

Vindersilden skal afspejle nyskabelse, håndværk og ikke mindst velsmag. Den skal have en balanceret og intens smag, som er det særlige kendetegn for en gammeldags modnet sild. Inspirationen skal blandt andet komme fra Årets Bjesk, som kåres hvert år under Hirtshals Fiskefestival.

Tenax Sild står for selve fremstillingen af den gammeldags modnede sild og den efterfølgende serieproduktion til forbrugerne.

Vinderen kåres af et kompetent og dedikeret dommerpanel, som har udfordringen med at finde den bedste frokostsild blandt de deltagende restauranter. Deltagerne er kokke fra nogle af Danmarks bedste smørrebrødsrestauranter.

Sild og Bjesk – et naturligt makkerpar

Kåringerne af Årets Bjesk og Årets Sild sker forskudt. Således kåres Årets Bjesk for det kommende år i august i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival. På den måde får sildelage-marinørerne (fra forskellige restauranter fra hele landet) nogle smagsnoter at afstemme deres marinade efter, når de i foråret går i gang med at kreere deres bud på den bedste sildemarinade. Årets Sild kåres hvert efterår ved et større arrangement på Nordsøen Oceanarium, og fra dette tidspunkt bliver Årets Bjesk ligeledes frigivet til salg fra laboratoriet på Hirtshals Museum.

Hirtshals Museum står for indsamlingen af urter fra det store klitområde, som omkranser Hirtshals. Ved et besøg på Hirtshals museum får man historien om bjesken, den lille skarpe bitter, som netop i Hirtshals blev noget helt særligt, dette takket være den tidligere sygeplejerske Signe Hansen, som opfandt ”Klitbjesken” drikken fra Hirtshals.

På museet kan ses en udstilling af planter fra klitten, som er velegnede til krydring af brændevin – den såkaldte Bjesk.