Årets Sild

Kåringen af Årets Sild finder sted søndag den 20. September 2020

Selvom årets konkurrence ikke kan afholdes helt som den plejer grundet Covid-19, så skal der stadig kåres en Årets Sild i 2020. 

Derfor er det med stor glæde at vi nu har gang i forberedelserne, så de gode sild alligevel kan blive hyldet på Nordsøen Oceanarium søndag d. 20. september 2020 🐟🌟 

Årets Sild er en konkurrence for kokke og restauranter fra hele landet. Konkurrencen har fundet sted i mere end 25 år, men konceptet er stadig det samme; at Årets Sild skal afspejle både nyskabelse, håndværk og velsmag.

Konkurrencen afvikles i et stærkt samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Oceanarium, Danmarks Pelagiske Producentorganisation og, som noget nyt bliver producenten Tenax Sild. 

Årets Sild bliver en del af “Lykkeberg 1899” brandet fra januar 2021.

Hold øje med vores Facebook og hjemmeside – vi vil løbende bringe nyt om dommere og deltagere.”

Årets Sild 

Siden begyndelsen af 1990’erne har det været en fast tradition at kåre Årets Sild ved en konkurrence i Hirtshals.

Årets Sild afvikles i et stærkt samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Oceanarium og Danmarks Pelagiske Producentorganisation samt Tenax Sild A/S.

Vindersilden skal afspejle nyskabelse, håndværk og ikke mindst velsmag. Den skal have en balanceret og intens smag, som er det særlige kendetegn for en gammeldags modnet sild. Inspirationen skal blandt andet komme fra Årets Bjesk, som kåres hvert år under Hirtshals Fiskefestival.

Tenax Sild står for selve fremstillingen af den gammeldags modnede sild og den efterfølgende serieproduktion til forbrugerne.

Vinderen kåres af et kompetent og dedikeret dommerpanel, som har udfordringen med at finde den bedste frokostsild blandt de deltagende restauranter. Deltagerne er kokke fra nogle af Danmarks bedste smørrebrødsrestauranter.

Sild og Bjesk – et naturligt makkerpar

Kåringerne af Årets Bjesk og Årets Sild sker forskudt. Således kåres Årets Bjesk for det kommende år i august i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival. På den måde får sildelage-marinørerne (fra forskellige restauranter fra hele landet) nogle smagsnoter at afstemme deres marinade efter, når de i foråret går i gang med at kreere deres bud på den bedste sildemarinade. Årets Sild kåres hvert år i april/maj ved et større arrangement på Nordsøen Oceanarium, og fra dette tidspunkt bliver Årets Bjesk ligeledes frigivet til salg fra laboratoriet på Hirtshals Museum.

Hirtshals Museum står for indsamlingen af urter fra det store klitområde, som omkranser Hirtshals. Ved et besøg på Hirtshals museum får man historien om bjesken, den lille skarpe bitter, som netop i Hirtshals blev noget helt særligt, dette takket være den tidligere sygeplejerske Signe Hansen, som opfandt ”Klitbjesken” drikken fra Hirtshals.

På museet kan ses en udstilling af planter fra klitten, som er velegnede til krydring af brændevin – den såkaldte Bjesk.