Årets Sild

Lancering af Årets Sild 2023

Som bekendt var det Restaurant Lilleheden fra Hirtshals med Ejvind Kjeldsen Jensen i spidsen, som for 11. gang vandt konkurrencen Årets Sild. 

Nu er Årets Sild klar til at komme i handlen – og det fejrer vi med en weekend i sildens tegn den 3.-5. februar 2023.

Fredag den 3. februar:

kl. 11.00 – 16.00:  Hirtshals er fyldt med gratis smagsprøver på Årets Sild. Find smagsprøverne hos Rema 1000, SuperBrugsen, Spar og Ostemanden Nørregade. 
Ligeledes vil der være gratis smagsprøver ved Nordsøen Oceanariums café – entrébillet påkrævet.

kl. 13.00 – 17.00: ekstraordinært åbent på Hirtshals Museum med mulighed for at få lavet Årets Bjesk, der passer til Årets Sild.

Weekenden 3.-5. februar:
Hele weekenden kan du købe et flot stykke smørrebrød med Årets Sild til halv pris på Restaurant Lilleheden. For kun kr. 44,50 kan du smage vindersilden på den restaurant, som løb med sejren i dysten om Årets Sild.
Se åbningstider her: https://www.restaurantlilleheden.dk/

Køb et glas Årets Sild 2023 hos udvalgte butikker i Hirtshals: Rema 1000, SuperBrugsen, Spar, Ostemanden Nørregade, Restaurant Lilleheden og Nordsøen Oceanarium – til en superskrap pris. Tilbuddet gælder hele weekenden – men kun så længe lager haves.

Der er mulighed for at få en gratis børnebillet til Nordsøen Oceanarium ved køb af et glas Årets Sild 2023, så længe lager haves. Der er 1 billet pr. købt glas. (75 stk i hver butik).

Nordsøen Oceanarium har hele weekenden masser af sildeaktiviteter for alle, smagsprøver på silden, og selvfølgelig serveres der en lækker Årets Sild anretning i deres cafe. Se arrangementer hos Nordsøen Oceanarium her: nordsoenoceanarium.dk

Vi siger stort tak til vores samarbejdspartnere i konkurrencen Årets Sild: 

Tenax Sild A/S, Danmarks Pelagisk Producent Organisation og Nordsøen Oceanarium.

Årets Sild 

Siden begyndelsen af 1990’erne har det været en fast tradition at kåre Årets Sild ved en konkurrence i Hirtshals.

Årets Sild afvikles i et stærkt samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Oceanarium og Danmarks Pelagiske Producentorganisation samt Tenax Sild A/S.

Vindersilden skal afspejle nyskabelse, håndværk og ikke mindst velsmag. Den skal have en balanceret og intens smag, som er det særlige kendetegn for en gammeldags modnet sild. Inspirationen skal blandt andet komme fra Årets Bjesk, som kåres hvert år under Hirtshals Fiskefestival.

Tenax Sild står for selve fremstillingen af den gammeldags modnede sild og den efterfølgende serieproduktion til forbrugerne.

Vinderen kåres af et kompetent og dedikeret dommerpanel, som har udfordringen med at finde den bedste frokostsild blandt de deltagende restauranter. Deltagerne er kokke fra nogle af Danmarks bedste smørrebrødsrestauranter.

Sild og Bjesk – et naturligt makkerpar

Kåringerne af Årets Bjesk og Årets Sild sker forskudt. Således kåres Årets Bjesk for det kommende år i august i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival. På den måde får sildelage-marinørerne (fra forskellige restauranter fra hele landet) nogle smagsnoter at afstemme deres marinade efter, når de i foråret går i gang med at kreere deres bud på den bedste sildemarinade. Årets Sild kåres hvert efterår ved et større arrangement på Nordsøen Oceanarium, og fra dette tidspunkt bliver Årets Bjesk ligeledes frigivet til salg fra laboratoriet på Hirtshals Museum.

Hirtshals Museum står for indsamlingen af urter fra det store klitområde, som omkranser Hirtshals. Ved et besøg på Hirtshals museum får man historien om bjesken, den lille skarpe bitter, som netop i Hirtshals blev noget helt særligt, dette takket være den tidligere sygeplejerske Signe Hansen, som opfandt ”Klitbjesken” drikken fra Hirtshals.

På museet kan ses en udstilling af planter fra klitten, som er velegnede til krydring af brændevin – den såkaldte Bjesk.