Årets Sild

Årets Sild 2020 er afgjort i et tæt opløb og med et stærkt felt.

Vinder blev Restaurant Lilleheden under ledelse af Ejvind Kjeldsen-Jensen med Rasmus Pedersen ved sin side.

Deltagerne, i årets udgave af Årets Sild, som igen blev afviklet på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, talte toneangivende smørrebrødsrestauranter som Hotel Baltic på Als, Aamanns 1921, HOS i Odense, århusianske Skovmøllen og Musikkens Spisehus i Aalborg.

Konkurrencen blev afviklet uden publikum pga. coronasituationen, men otte restauranter, der til dagligt har fokus på frokost, brugte søndagen i Hirtshals.

I dommerpanelet sad den gastronomiske revser Bo Jacobsen og den kritiske madanmelder på Børsen Ole Troelsø, uddannelsesleder på kokkeskolen i Hjørring Dennis Kindberg, direktøren for Pelagisk Producentorganisation i Danmark Esben Sverdrup-Jensen og direktør for sildevirksomheden Tenax, der producerer vindersilden efterfølgende, Annette Ladefoged.

Restaurant Lilleheden vandt med imponerende 604 point over Aamanns 1921, som blev nr. 2 og Restaurant HOS, der blev nr. 3.

Det var en pavestolt Ejvind Kjeldsen-Jensen, der tog imod klapsalver fra konkurrenter og dommere. Han rettede en speciel tak til dommerne” I er med jeres deltagelse med til at sætte fokus på silden og det gode håndværk.

Vinderens sildelage består af lyng, lynghonning, lyngeddike, tranebær, skalotteløg og æbleeddike lavet på gråstenæbler. Silden blev præsenteret ved siden af smørristet rugbrød med garniture.

Anette Ladefoged fra Tenax var med i dommerpanelet for første gang og udtalte: “det har været en meget spændende dag, hvor vi har set gammeldags modnede sild i mange forskellige afskygninger. Nu glæder vi os i Tenax Sild til at producere silden og få den ud til de danske forbrugere.

Årets Sild er afviklet i samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Forskerpark, Nordsøen Oceanarium, Pelagisk ProducentOrganisation og Tenax A7S, sidstnævnte står bag kvalitetssildebrandet Lykkeberg 1899, hvor fokus er på den gammeldags modnede sild.

Vindersilden skal nu omformes til en sild på glas og her vil den være tilgængelig bredt i detailhandlen under Lykkeberg 1899 brandet med Hirtshals Fyr på glasset. Så alle der har lyst til at smage Årets Sild får mulighed for det fra januar 2021.

Deltagerne var:
H-O-S, Odense (Jakob Spolum)
Restaurant Lilleheden, Hirtshals (Ejvind Kjeldsen-Jensen)
Skovmøllen, Århus (Rune Aaby)
ISS Kantiner (Rune Kromann)
Bgær, Odense (Benjamin Rosendal Mosskov)
Musikkens Spisehus, Aalborg (Nicklas Thellufsen)
Aamanns 1921, København (Maxim Surdu)
Hotel Baltic, Als (Chris Franklin)

Årets vinder sild 2020 fra Restaurant Lilleheden
Årets Sild 2020 offentliggøres

Årets Sild 

Siden begyndelsen af 1990’erne har det været en fast tradition at kåre Årets Sild ved en konkurrence i Hirtshals.

Årets Sild afvikles i et stærkt samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Oceanarium og Danmarks Pelagiske Producentorganisation samt Tenax Sild A/S.

Vindersilden skal afspejle nyskabelse, håndværk og ikke mindst velsmag. Den skal have en balanceret og intens smag, som er det særlige kendetegn for en gammeldags modnet sild. Inspirationen skal blandt andet komme fra Årets Bjesk, som kåres hvert år under Hirtshals Fiskefestival.

Tenax Sild står for selve fremstillingen af den gammeldags modnede sild og den efterfølgende serieproduktion til forbrugerne.

Vinderen kåres af et kompetent og dedikeret dommerpanel, som har udfordringen med at finde den bedste frokostsild blandt de deltagende restauranter. Deltagerne er kokke fra nogle af Danmarks bedste smørrebrødsrestauranter.

Sild og Bjesk – et naturligt makkerpar

Kåringerne af Årets Bjesk og Årets Sild sker forskudt. Således kåres Årets Bjesk for det kommende år i august i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival. På den måde får sildelage-marinørerne (fra forskellige restauranter fra hele landet) nogle smagsnoter at afstemme deres marinade efter, når de i foråret går i gang med at kreere deres bud på den bedste sildemarinade. Årets Sild kåres hvert efterår ved et større arrangement på Nordsøen Oceanarium, og fra dette tidspunkt bliver Årets Bjesk ligeledes frigivet til salg fra laboratoriet på Hirtshals Museum.

Hirtshals Museum står for indsamlingen af urter fra det store klitområde, som omkranser Hirtshals. Ved et besøg på Hirtshals museum får man historien om bjesken, den lille skarpe bitter, som netop i Hirtshals blev noget helt særligt, dette takket være den tidligere sygeplejerske Signe Hansen, som opfandt ”Klitbjesken” drikken fra Hirtshals.

På museet kan ses en udstilling af planter fra klitten, som er velegnede til krydring af brændevin – den såkaldte Bjesk.