Årets Sild

Kåring af Årets Sild 2020 er aflyst på grund af den alvorlige situation omkring Covid-19.

Årets Sild 2020 skal dog stadig kåres, så I kan få fornøjelse af den til Hirtshals Fiskefestival fra den 30.07.20 – 01.08.20

Sammen med vores nye samarbejdspartner Tenax A/S og de indvolverede restauranter arbejder vi på at finde en måde, at kåre Årets Sild på – og vi vil holde jer orienteret her og på vores facebook. 

Årets Sild er en konkurrence for kokke og restauranter fra hele landet. Konkurrencen har fundet sted i mere end 25 år, men konceptet er stadig det samme; at Årets Sild skal afspejle både nyskabelse, håndværk og velsmag.

De tager selvfølgelig udgangspunkt i gammeldags modnede sild.

I år har vi fået en ny samarbejdspartner i Tenax Sild A/S, der skal stå for produktionen af vindersilden. Det samarbejde glæder vi os meget til og forbrugerne vil kunne finde Årets Sild som en del af ”Lykkeberg 1899”-brandet i august 2020.

Årets Sild 

Siden begyndelsen af 1990’erne har det været en fast tradition at kåre Årets Sild ved en konkurrence i Hirtshals.

Årets Sild afvikles i et stærkt samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Oceanarium og Danmarks Pelagiske Producentorganisation samt Tenax Sild A/S.

Vindersilden skal afspejle nyskabelse, håndværk og ikke mindst velsmag. Den skal have en balanceret og intens smag, som er det særlige kendetegn for en gammeldags modnet sild. Inspirationen skal blandt andet komme fra Årets Bjesk, som kåres hvert år under Hirtshals Fiskefestival.

Tenax Sild står for selve fremstillingen af den gammeldags modnede sild og den efterfølgende serieproduktion til forbrugerne.

Vinderen kåres af et kompetent og dedikeret dommerpanel, som har udfordringen med at finde den bedste frokostsild blandt de deltagende restauranter. Deltagerne er kokke fra nogle af Danmarks bedste smørrebrødsrestauranter.

Sild og Bjesk – et naturligt makkerpar

Kåringerne af Årets Bjesk og Årets Sild sker forskudt. Således kåres Årets Bjesk for det kommende år i august i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival. På den måde får sildelage-marinørerne (fra forskellige restauranter fra hele landet) nogle smagsnoter at afstemme deres marinade efter, når de i foråret går i gang med at kreere deres bud på den bedste sildemarinade. Årets Sild kåres hvert år i april/maj ved et større arrangement på Nordsøen Oceanarium, og fra dette tidspunkt bliver Årets Bjesk ligeledes frigivet til salg fra laboratoriet på Hirtshals Museum.

Hirtshals Museum står for indsamlingen af urter fra det store klitområde, som omkranser Hirtshals. Ved et besøg på Hirtshals museum får man historien om bjesken, den lille skarpe bitter, som netop i Hirtshals blev noget helt særligt, dette takket være den tidligere sygeplejerske Signe Hansen, som opfandt ”Klitbjesken” drikken fra Hirtshals.

På museet kan ses en udstilling af planter fra klitten, som er velegnede til krydring af brændevin – den såkaldte Bjesk.