Årets Sild

Restaurant HOS fra Odense blev vinder af Årets Sild 2021 

Det var den anmelderroste Restaurant HOS i Odense, der løb med sejren til ’Årets Sild’ med en kombination af stikkelsbær, peberrod og krondild.

Det var et meget tæt løb imellem de seks ud af syv restauranter til ‘Årets Sild’ på Hirtshals Fiskefestival, men en restaurant stak af fra de andre, nemlig Restaurant HOS i Odense.

Alle deltagerne fik gammeldags modnede sild som råmateriale, og skulle derfra krydre fileterne og kreere et stykke smørrebrød for dommerne. Jakob Spolum fra HOS gik med de klassiske krydderier som peberrod, lang peber, enebær, laurbærblade, krondild – og så stikkelsbær.

Mens der var meget tæt løb imellem de seks andre restauranter, og klar enighed om, at niveauet var højere i år end sidste år, så vandt Restaurant HOS med et markant forspring.

Ud over en check på 15.000 kr. får vinderen af ‘Årets Sild’ også sat deres sild i produktion hos Lykkeberg 1899. 

Sidste år vandt Restaurant Lilleheden fra Hirtshals ’Årets Sild’ med en kombination af æbler, tranebær, løvstikke og lynghonning. I år scorede Lilleheden 3. pladsen. I år var deres sild tilsmagt med persillerodsjuice, hyben og sennepsfrø. 2. pladsen gik til restaurant Remouladen i Vejle med en sild tilsmagt hybenrose, vanilje og anis.

‘Årets Sild’ vil komme i Lykkeberg 1899’s sortiment i dagligvarehandlen i 2022, men kan allerede nu smages på Restaurant HOS i Odense.

Deltagerne i Årets Sild 2021 

Restaurant Lilleheden
Hirtshals.

Restaurant HimmerRiget
Farsø.

Restaurant Remouladen
Vejle.

Restaurant HOS
Odense

Restaurant Værdsat
Odense

Brdr. Price
Aalborg

Restaurant Carl Nielsen
København 

Bankinvests kantine v/ ISS Catering
København 

Årets vindersild 2021 fra Restaurant HOS
Vinderen af Årets Sild 2021

Årets Sild 

Siden begyndelsen af 1990’erne har det været en fast tradition at kåre Årets Sild ved en konkurrence i Hirtshals.

Årets Sild afvikles i et stærkt samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Oceanarium og Danmarks Pelagiske Producentorganisation samt Tenax Sild A/S.

Vindersilden skal afspejle nyskabelse, håndværk og ikke mindst velsmag. Den skal have en balanceret og intens smag, som er det særlige kendetegn for en gammeldags modnet sild. Inspirationen skal blandt andet komme fra Årets Bjesk, som kåres hvert år under Hirtshals Fiskefestival.

Tenax Sild står for selve fremstillingen af den gammeldags modnede sild og den efterfølgende serieproduktion til forbrugerne.

Vinderen kåres af et kompetent og dedikeret dommerpanel, som har udfordringen med at finde den bedste frokostsild blandt de deltagende restauranter. Deltagerne er kokke fra nogle af Danmarks bedste smørrebrødsrestauranter.

Sild og Bjesk – et naturligt makkerpar

Kåringerne af Årets Bjesk og Årets Sild sker forskudt. Således kåres Årets Bjesk for det kommende år i august i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival. På den måde får sildelage-marinørerne (fra forskellige restauranter fra hele landet) nogle smagsnoter at afstemme deres marinade efter, når de i foråret går i gang med at kreere deres bud på den bedste sildemarinade. Årets Sild kåres hvert efterår ved et større arrangement på Nordsøen Oceanarium, og fra dette tidspunkt bliver Årets Bjesk ligeledes frigivet til salg fra laboratoriet på Hirtshals Museum.

Hirtshals Museum står for indsamlingen af urter fra det store klitområde, som omkranser Hirtshals. Ved et besøg på Hirtshals museum får man historien om bjesken, den lille skarpe bitter, som netop i Hirtshals blev noget helt særligt, dette takket være den tidligere sygeplejerske Signe Hansen, som opfandt ”Klitbjesken” drikken fra Hirtshals.

På museet kan ses en udstilling af planter fra klitten, som er velegnede til krydring af brændevin – den såkaldte Bjesk.