Årets Sild

8 restauranter er med i opløbet om Årets Sild 2021 

Den 26. september kl. 11.30-15.30 kåres Danmarks bedste opskrift på gammeldags modnede sild på Hirtshals Fiskefestival. Otte af Danmarks bedste frokostrestauranter deltager i Årets Sild 2021.

Siden 1990’erne har konkurrencen været fast på menuen i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival. Og det ligger fast, at dommerne først skal blindsmage silden alene – dernæst kommer den ind som et stykke smørrebrød, som restauranterne har udviklet.

I år sidder mesterkokkene Thorsten Schmidt og Bo Jacobsen med i dommerpanelet – flankeret af direktøren for Pelagisk Producentorganisation i Danmark Esben Sverdrup-Jensen samt Anette Ladefoged, der er adm. direktør i Tenax Sild, der også omfatter brandet Lykkeberg 1899.

Vinderopskriften fra Årets Sild konkurrencen ender i Lykkeberg 1899’s sortiment, og kommer dermed ud til supermarkeder og delikatessebutikker i hele landet. 

Sidste år var det Restaurant Lilleheden, der vandt Årets Sild, hvor de gammeldags modnede sildefileter var smagt til med æbler, tranebær, løvstikke og lynghonning – og pyntet med flæskesvær, æbler og ærteskud i restaurantens version.

Deltagerne i Årets Sild 2021 

Restaurant Lilleheden
Hirtshals.

Restaurant HimmerRiget
Farsø.

Restaurant Remouladen
Vejle.

Restaurant HOS
Odense

Restaurant Værdsat
Odense

Brdr. Price
Aalborg

Restaurant Carl Nielsen
København 

Bankinvests kantine v/ ISS Catering
København 

Årets vinder sild 2020 fra Restaurant Lilleheden
Årets Sild 2020 offentliggøres

Årets Sild 

Siden begyndelsen af 1990’erne har det været en fast tradition at kåre Årets Sild ved en konkurrence i Hirtshals.

Årets Sild afvikles i et stærkt samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Oceanarium og Danmarks Pelagiske Producentorganisation samt Tenax Sild A/S.

Vindersilden skal afspejle nyskabelse, håndværk og ikke mindst velsmag. Den skal have en balanceret og intens smag, som er det særlige kendetegn for en gammeldags modnet sild. Inspirationen skal blandt andet komme fra Årets Bjesk, som kåres hvert år under Hirtshals Fiskefestival.

Tenax Sild står for selve fremstillingen af den gammeldags modnede sild og den efterfølgende serieproduktion til forbrugerne.

Vinderen kåres af et kompetent og dedikeret dommerpanel, som har udfordringen med at finde den bedste frokostsild blandt de deltagende restauranter. Deltagerne er kokke fra nogle af Danmarks bedste smørrebrødsrestauranter.

Sild og Bjesk – et naturligt makkerpar

Kåringerne af Årets Bjesk og Årets Sild sker forskudt. Således kåres Årets Bjesk for det kommende år i august i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival. På den måde får sildelage-marinørerne (fra forskellige restauranter fra hele landet) nogle smagsnoter at afstemme deres marinade efter, når de i foråret går i gang med at kreere deres bud på den bedste sildemarinade. Årets Sild kåres hvert efterår ved et større arrangement på Nordsøen Oceanarium, og fra dette tidspunkt bliver Årets Bjesk ligeledes frigivet til salg fra laboratoriet på Hirtshals Museum.

Hirtshals Museum står for indsamlingen af urter fra det store klitområde, som omkranser Hirtshals. Ved et besøg på Hirtshals museum får man historien om bjesken, den lille skarpe bitter, som netop i Hirtshals blev noget helt særligt, dette takket være den tidligere sygeplejerske Signe Hansen, som opfandt ”Klitbjesken” drikken fra Hirtshals.

På museet kan ses en udstilling af planter fra klitten, som er velegnede til krydring af brændevin – den såkaldte Bjesk.