Årets Sild

Årets Sild 2018 er fundet

Vinder blev Mortens Kro under ledelse af Maria Hartmann med Simon Reiche og Josefine Daugård som assistenter.

Deltagerne i årets udgave af Årets Sild, som igen blev afviklet på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals foran et talstærkt og yderst sildekyndigt publikum, var toneangivende smørrebrødsrestauranter som Palægade, Schønnemann, sidste års vindere fra Kähler Århus og Remouladen i Vejle. Ti restauranter med fokus på frokost deltog og i dommerpanelet sad smørrebrødspionereren Adam Aamann, den gastronomiske revser Bo Jacobsen, den kritiske madanmelder og madteoretiker publicist Helle Brønnum Carlsen, uddannelsesleder på kokkeskolen i Hjørring Dennis Kindberg, direktøren for Pelagisk Producentorganisation i Danmark  Esben Sverdrup-Jensen, udviklingsdirektør i Aalborg Akvavit Lars Kragelund og madanmelder og journalist ved Nordjyske Jakob Kanne Bjerregaard.

Mortens Kro vandt med helt utrolige 795 point, præcis det samme antal som Restaurant Lilleheden i Hirtshals fik, men da blindsmagningskarakteren vægter højest, endte Mortens Kro som vinder. Mortens Kro var suverænt bedst i blindsmagningen. Restaurant Palægade fra København blev nr. 3. Maria Hartmann havde blandt andet anvendt appelsin, æbleeddike, rørsukker, brun farin og mjød i sin version. Maria Hartmann var pavestolt og udtalte sammen med Morten ”Kok” Nielsen at de havde overvejet om de kunne besejre den hårde nationale modstand, men havde valgt, som de sagde med et smil på læben, ”at give det en chance til”. Godt valg, siger vi bare.

Deltagerne (køkkenchef nævnt i parentes)
Restaurant Lilleheden, Hirtshals (Ejvind Jensen)
Mortens Kro, Aalborg (Maria Hartmann)
Schønnemann, København (Thomas Gaarn Rasmussen)
Kähler Spisesalon, Århus (Jannie Våtevik)
Remouladen, Vejle (Daniel McBernie)
Møf, Århus (Jannie Våatevik)
Tårnet på Christiansborg, København (Rasmus Bo Bojensen)
Palægade, København (Karina Pedersen)
Smørgåsen, Frederikshavn (Kristina Rove Lisborg)
Almanak (Mathias Kjærgård

Årets Sild 
Årets Sild bliver afviklet i samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Forskerpark og Nordsøen Oceanarium og inddrager Brdr. Schlie og ikke mindst Kattegat Seafood i forbindelse med selve fremstillingen af den gammeldags modnede sild og den efterfølgende serieproduktion til forbrugerne. 

Vi spiser stadig rigtig meget marineret sild herhjemme, specielt i forbindelse med højtiderne, men det er typisk syrnede sild, som danner grundlag for de marinerede sild. Over 80 % af danskernes indtag af marineret sild er de lyn”modnede” sild, hvor kødstrukturen og sildebenene kan nedbrydes over meget kort tid, helt ned til 14 dage. Den gammeldags modnede sild er derimod minimum et halvt år, nogle gange dobbelt så lang tid, om at udvikle sin komplekse smagsrigdom, fortæller teknisk chef hos Hirtshals Sild, Per Håland. 

Sild og Bjesk – et makkerpar
Kåringerne af ”Årets Bjesk” og ”Årets Sild” sker forskudt. Således kåres Årets Bjesk for det kommende år i august i forbindelse med ”Hirtshals Fiskefestival”. På den måde får sildelage-marinørerne (fra forskellige restauranter fra hele landet) nogle smagsnoter at afstemme deres marinade efter, når de i foråret går i gang med at kreere deres bud på den bedste sildemarinade. ”Årets Sild” kåres hvert år i april/maj ved et større arrangement på Nordsøen Oceanarium, og fra dette tidspunkt bliver ”Årets Bjesk” ligeledes frigivet til salg fra laboratoriet på Hirtshals Museum.