Årets Sild

Kåringen af Årets Sild finder sted
søndag den 20. September 2020 fra kl. 12.00

Kåringen finder sted uden publikum, men livestreames på vores facebook fra kl. 12.00 – følg med her.

Vi har her fornøjelsen af at præsentere deltagerne ved Årets Sild konkurrencen, der finder sted søndag den 20. september 2020 på Nordsøen Oceanarium:

🐟 Aamanns
🐟 Restaurant Lilleheden
🐟 Restaurant Remouladen
🐟 Restaurant Bgær
🐟 Restaurant Skovmøllen
🐟 ISS Kantiner i København
🐟 Restaurant Kronborg i København
🐟 Hotel Baltic
🐟 Restaurant HOS
🐟 Musikkens Spisehus

Råvaren leveres af Tenax Sild A/S. Deltagerne har de seneste uger været i køkkenet for at kreere netop den sild, som de mener kan vinde Årets Sild. Det er sket med inspiration fra Årets Bjesk 2020.

Lykkeberg 1899 bliver det nye brand for Årets Sild og på glasset fremgår vores smukke Hirtshals Fyr.

Dommerneer helt klar og er meget spændte på at smage deltagernes bud på Årets Sild. Deltagerne skal imponere et meget kompetent dommerpanel:

• Ole Troelsø – Børsen
• Bo Jacobsen – Restaurationen
• Dennis Kindberg – EUC Nord
• Lars Kragelund – De Danske Spritfabrikker/Arcus
• Esben Sverdrup-Jensen – Direktør i Danmarks Pelagiske Producentorganisation
• Anette Ladefoged – Tenax Sild A/S

Årets Sild er en konkurrence for kokke og restauranter fra hele landet. Konkurrencen har fundet sted i mere end 25 år, men konceptet er stadig det samme; at Årets Sild skal afspejle både nyskabelse, håndværk og velsmag.
Konkurrencen afvikles i et stærkt samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Oceanarium, Danmarks Pelagiske Producentorganisation og, som noget nyt bliver producenten Tenax Sild.
Årets Sild bliver en del af “Lykkeberg 1899” brandet fra januar 2021.

Årets Sild 

Siden begyndelsen af 1990’erne har det været en fast tradition at kåre Årets Sild ved en konkurrence i Hirtshals.

Årets Sild afvikles i et stærkt samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Oceanarium og Danmarks Pelagiske Producentorganisation samt Tenax Sild A/S.

Vindersilden skal afspejle nyskabelse, håndværk og ikke mindst velsmag. Den skal have en balanceret og intens smag, som er det særlige kendetegn for en gammeldags modnet sild. Inspirationen skal blandt andet komme fra Årets Bjesk, som kåres hvert år under Hirtshals Fiskefestival.

Tenax Sild står for selve fremstillingen af den gammeldags modnede sild og den efterfølgende serieproduktion til forbrugerne.

Vinderen kåres af et kompetent og dedikeret dommerpanel, som har udfordringen med at finde den bedste frokostsild blandt de deltagende restauranter. Deltagerne er kokke fra nogle af Danmarks bedste smørrebrødsrestauranter.

Sild og Bjesk – et naturligt makkerpar

Kåringerne af Årets Bjesk og Årets Sild sker forskudt. Således kåres Årets Bjesk for det kommende år i august i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival. På den måde får sildelage-marinørerne (fra forskellige restauranter fra hele landet) nogle smagsnoter at afstemme deres marinade efter, når de i foråret går i gang med at kreere deres bud på den bedste sildemarinade. Årets Sild kåres hvert efterår ved et større arrangement på Nordsøen Oceanarium, og fra dette tidspunkt bliver Årets Bjesk ligeledes frigivet til salg fra laboratoriet på Hirtshals Museum.

Hirtshals Museum står for indsamlingen af urter fra det store klitområde, som omkranser Hirtshals. Ved et besøg på Hirtshals museum får man historien om bjesken, den lille skarpe bitter, som netop i Hirtshals blev noget helt særligt, dette takket være den tidligere sygeplejerske Signe Hansen, som opfandt ”Klitbjesken” drikken fra Hirtshals.

På museet kan ses en udstilling af planter fra klitten, som er velegnede til krydring af brændevin – den såkaldte Bjesk.