Årets Sild
Årets Sild 2025 afholdes 6.oktober 2024!
Find billetter her.
Deltagende restauranter og dommere offentliggøres snart!
Årets Sild 2024 vinder – Lilleheden!
Vi ønsker stort tillykke til Lilleheden!
Lilleheden har vundet konkurrencen 12 gange før, er endda
regerende mester og tog specielt sejren fordi de igen havde leveret en
fremragende marineret sild, som i den blinde del af konkurrencen, hvor silden er fri for pynt vandt. Lillehedens nye ejer Christoffer Ramberg har åbenbart lært godt af sin læremester, Lillehedens tidligere ejer Ejvind Keldsen. Hans sild bar igen det enkle og meget rene udtryk og besad igen en helt perfekt konsistens, fasthed og blankhed.
Lilleheden vandt mod nogle af Danmarks bedste smørrebrødsrestauranter:
- Bjørnekælderen
- Norrlyst
- Kronborg
- Judie
- Cheval Blanc Kantiner (3. plads)
- Remouladen (2.plads)
- Værdsat
- Montra Skaga Hotel
- Hjorths Badehotel
- Lilleheden
Dommerne
Dommerne bestod af:
- Svend Rasmussen fra Berlingske
- Esben Sverdrup-Jensen fra Danmarks Pelagiske Producentorganisation
- Dennis Kindberg uddannelsesleder på EUC Nord
- Dorthe Vad Larsen produktchef hos Tenax
- Lars Kragelund udviklingsdirektør hos Aalborg Akvavit
Årets Sild sponsoreres af:
Tenax Sild A/S, Danmarks Pelagisk Producent Organisation, Nordsøen Oceanarium, Jette og Knuds Maritime Fond og Aalborg Akvavit.
Prøv opskriften på Lillehedens Sild med friskostcreme, blomme-kompot og sennepssauce
Ingredienser (4 pers):
- 1 glas Lykkeberg 1899 Årets Sild 2024
- 4 skiver godt Rugbrød
- Saltet smør
- 1 håndfuld syltede perleløg
- 100 g Creme fraiche 38%
- 100 g friskost naturel, fx Philadelphia
- 2 blommer
- 100 g hybenmarmelade
- 1 løg
- 40 g sennep
- 80 g kapers
- 30 g Lynghonning (eller anden flydende honning)
- 100 ml Hyldeblomsteddike (Alternativt lidt hyldeblomstsaft blandet med alm. eddike)
- Frisk timian
- Grønne urter til pynt
- Flagesalt
- Peber
Fremgangsmåde:
Anretning:
Smør rugbrødet med saltet smør og placer silden ovenpå. Top med friskostcreme og blommekompot. Pynt med grønne urter og perleløg og afslut med en smule sennepssauce.
Årets Sild er produceret i samarbejde med Hirtshals Fiskefestival og opskriften er udviklet af vinderen af Årets Sild-konkurrencen; Restaurant Lilleheden.
Årets Sild
Siden begyndelsen af 1990’erne har det været en fast tradition at kåre Årets Sild ved en konkurrence i Hirtshals.
Årets Sild afvikles i et stærkt samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Oceanarium og Danmarks Pelagiske Producentorganisation samt Tenax Sild A/S.
Vindersilden skal afspejle nyskabelse, håndværk og ikke mindst velsmag. Den skal have en balanceret og intens smag, som er det særlige kendetegn for en gammeldags modnet sild. Inspirationen skal blandt andet komme fra Årets Bjesk, som kåres hvert år under Hirtshals Fiskefestival.
Tenax Sild står for selve fremstillingen af den gammeldags modnede sild og den efterfølgende serieproduktion til forbrugerne.
Vinderen kåres af et kompetent og dedikeret dommerpanel, som har udfordringen med at finde den bedste frokostsild blandt de deltagende restauranter. Deltagerne er kokke fra nogle af Danmarks bedste smørrebrødsrestauranter.
Sild og Bjesk – et naturligt makkerpar
Kåringerne af Årets Bjesk og Årets Sild sker forskudt. Således kåres Årets Bjesk for det kommende år i august i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival. På den måde får sildelage-marinørerne (fra forskellige restauranter fra hele landet) nogle smagsnoter at afstemme deres marinade efter, når de i foråret går i gang med at kreere deres bud på den bedste sildemarinade. Årets Sild kåres hvert efterår ved et større arrangement på Nordsøen Oceanarium, og fra dette tidspunkt bliver Årets Bjesk ligeledes frigivet til salg fra laboratoriet på Hirtshals Museum.
Hirtshals Museum står for indsamlingen af urter fra det store klitområde, som omkranser Hirtshals. Ved et besøg på Hirtshals museum får man historien om bjesken, den lille skarpe bitter, som netop i Hirtshals blev noget helt særligt, dette takket være den tidligere sygeplejerske Signe Hansen, som opfandt ”Klitbjesken” drikken fra Hirtshals.
På museet kan ses en udstilling af planter fra klitten, som er velegnede til krydring af brændevin – den såkaldte Bjesk.