Man fristes til at sige ”endelig!” på vegne af Restaurant Remouladen, da de tidligere i dag vandt smørrebrødskonkurrencen i Hirtshals, som fokuserer
på gammeldags modnet sild. Restaurant Remouladen har de seneste år været lige i hælene på vinderne af Årets Sild.
Konkurrencen har været holdt siden 1993, og siden 2016 har smørrebrødskonkurrencen omfattet nogle af landets bedste smørrebrødsrestauranter. Den lokale Restaurant Lilleheden har vundet flere gange, og nogle af landets bedste smørrebrødsrestauranter som Palægade i
København, HOS i Odense og Mortens Kro i Aalborg har tidligere vundet.
I år blev det endelig køkkenchef Kristian Vorsø Jørgensen
fra vejlensiske Restaurant Remouladen, som vandt konkurrencen med en sildemad med krydderfedt, peberrodscremefraiche, ramsløgsblomster og ramsløgskapers, æggeblommecreme og friterede løgringe. Kristian Vorsø Jørgensen har deltaget i konkurrencen for Restaurant Remouladen siden 2016, og hans sild blev bedømt så godt, at han sikrede sig sejren foran Hotel Amerika fra Hobro og den lokale Hirtshals-restaurant Restaurant Lilleheden.
Konkurrencen havde i år et dommerpanel med tidligere redaktør af Gastro, Jesper Uhrup, uddannelseschef ved EUC Nord, Dennis Kindberg, produktchef hos Tenax/Lykkeberg 1899, Dorte Hielscher Vad, direktør i Danmarks Pelagiske Producentorganisation, Esben Sverdrup-Jensen, marketingchef hos Anora/Aalborg Akvavit Tobias Musaeus og Simon Juhl Olesen fra Restaurant Møntergade i København.
Deltagerne i smørrebrødskonkurrencen talte i år Bjørnekælderen og Restaurant Kronborg fra København, odenseanske Restaurant Værdsat/Kratholm, Vejles Restaurant Remouladen, nordjyske Hjorts Badehotel, Hotel Amerika og Restaurant Lilleheden og ikke mindst sønderjyske Restaurant Fakkelgården.
”Vi vil rigtig gerne gøre opmærksom på sild som klimavenlig mad”, sagde Esben Sverdrup-Jensen fra DPPO under konkurrencen og blev suppleret af Jesper Uhrup Jensens kommentar om, at de danske frokostrestauranter bliver ved med at overraske; nye åbner, de gamle fornyer sig og er med til at vise, hvad silden kan som hovedmotiv på smørrebrødet. Dennis Kindberg kunne efterfølgende opsummere konkurrencen således: ”Vi har set et uhørt højt niveau i år, hvor ingen faldt igennem på specielt den svære udvanding og konsistenshåndtering, og samtidig har vi også set masser af nyskabelse med thai-inspiration og ostepufs eksempelvis, men Restaurant Remouladen ramte bare sweetspot med total harmoni”.
Kristian Vorsø Jørgensens vindersild vandt den blinde del af konkurrencen og lå i top tre i den åbne del, og viste netop den balance og harmoni, som karakteriserer en rigtig vinder. Samtidig var den et perfekt eksempel på, hvor helstøbt et stykke smørrebrød, som en gammeldags modnet sild kan danne grundlag for. Gammeldags modning og simpel saltning af hele hovedkappede sild giver over en 6 måneder lang modningsproces en rigt smagende, fast og utrolig kompleks sild.
Årets Sild-vinderen bliver sat i produktion efter tilpasning til industriel version og kommer ud til forbrugerne i starten af 2025 som en af Lykkeberg1899’s fornemme luksussild.
Årets Sild 2024/25 bliver afviklet af Hirtshals Fiskefestival og Nordsøen Oceanarium i samarbejde og med velvillig sponsorstøtte fra Tenax/Lykkeberg1899, Jette og Knuds Maritime Fond, Anora/Aalborg Akvavit og Danmarks Pelagiske Producentorganisation.