Restaurant Nam fra Aalborg vandt for fjerde gang kokkekonkurrencen Local Cooking i Hirtshals, hvor fokus er på lokalt fanget fisk af højeste kvalitet fra Skagerrak. I år blev konkurrencen afviklet med fokus på RØDSPÆTTE.
Nam med køkkenchef Kid Khamhomkul og assistent Emil Vestergaard Teijls havde stegt rødspætten til perfektion, tvistet den i deres sædvanlige asiatiske retning og anrettet med blandt andre lokalt avlede krydderurter, som efter pensling med fishsauce og citrus også havde været en tur på grillen.
Nam vandt med 391 point foran Villa Vest med 311 point og den delte tredjeplads mellem Alimentum og Essensgården.
Det var 9. gang konkurrencen blev afviklet i Hirtshals og den bliver afviklet under Hirtshals Fiskefestival som et samarbejde mellem Hirtshals Havn, Fiskeriforeningen, Fiskeauktionen og Fiskesorteringen.
I år blev konkurrencen afviklet i et nyt stort telt finansieret af generøs bevilling fra Spar Nord Fonden på 300.000 kroner.
Local Cooking er en højt anlagt konkurrence mellem Nordjyllands bedste restauranter, i år 9 af dem, med et dommerpanel bestående af nogle af Danmarks højst respekterede kokke som Lisbeth og Bo Jacobsen, Kenneth Toft-Hansen, Rainer Gassner og Mikael Kopp Christensen.
Ni restauranter mødtes til indædt, men venskabelig dyst i det store telt på vesthavnen i Hirtshals og skulll konkurrere om, hvem der kan tilberede den mest velsmagende ret med rødspætte.
Fisken, som kokkene skal konkurrere i, vælges hvert år af Hirtshals Fiskeriforening og Hirtshals Fiskeauktion. Tidligere har deltagerne konkurreret i kuller, ising, havtaske, torsk og kulmule, men i år har man valgt en af Skagerraks helt klassiske og oftest anvendte spisefisk, rødspætten.
Det er en svær fisk af grille, men Bo Jacobsen udtalte: ”vi fik 9 ufatteligt præcist tilberedte fisk -alle var glasklare og saftige og det kræver sin kok at ramme det punkt – DET kunne de alle”.
Restaurant Nam vandt blandt andet fordi deres ret ”hang fuldstændig sammen, alt var i harmoni, der var sprøde og knasende elementer, friskhed og syre og først og fremmest tydelig smag af den sart søde rødspætte”, som Bo Jacobsen formulerede det.
Fisken blev udleveret hel til de konkurrerende kokke om formiddagen og herefter skulle de filetere, helstege, dampe eller grille rødspætten – det var helt op til kokkene – men de havde udelukkende adgang til en gasgrill og en induktionskogeplade, så konkurrencen stilte krav til nytænkning og praktiske løsninger.
Retterne skulle desuden indeholde mere end 75 % lokale råvarer, så konkurrencen bakker i høj grad op om det lokale spisekammer i Nordjylland.
De deltagende restauranter var:
- Nam i Aalborg
- Brasseri Vendia i Hjørring
- Emil i Aalborg
- Ruths Hotel i Skagen
- Essensgaarden i Frederikshavn
- Abstrakt i Hirtshals
- Alimentum i Aalborg
- TRI i Agger
- Villa Vest i Lønstrup
”Vi ved fra de tidligere år, at niveauet er ekstremt højt i Local Cooking”, sagde den rutinerede dommer Mikael Kopp og fortsætter: ”… og det er samtidig en kæmpe glæde at se højkvalitetsfisk fra Hirtshals anvendt af to håndfulde af regionens bedste køkkener”.
Konkurrencen blev igangsat kl. 10, hvor der var aktivitet i de små køkkener i teltet, mens første servering for dommerpanelet skete kl. 12. Herefter serveres for dommerpanelet hvert 10. minut. Et talstærkt publikum var mødt frem på havnen i Hirtshals
Local Cooking afvikles af Hirtshals Fiskefestival med støtte fra Spar Nord Fonden.
Baggrund
Local Cooking var tidligere en regional restaurantkonkurrence, hvor lokale og regionale restauranter dystede om at servere den bedste ret med lokale råvarer og samtidig fortælle det gode budskab om råvarer, historie og kvalitet. Hirtshals fortsætter på femte år konkurrencen på egen hånd.
Konkurrencen har til hensigt at styrke samarbejdet mellem og synligheden af fødevareproducenter, spisesteder, turismeerhverv og uddannelser inden for fødevarer og gastronomi. Den sætter samtidig fokus på brugen af lokale råvarer i regionens restauranter for at understøtte bæredygtighed og det lokale erhvervsliv med en effektfuld markedsføring.
I Region Nordjylland afholdes konkurrencen i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival. Fiskefestivalen har gennem mange år afholdt ”Årets Fiskeret”. Fisken vil igen i år være i fokus, men også lokale råvarer fra regionens producenter vil indgå som en væsentlig del af konkurrencen. Hirtshals Fiskefestival ønsker sammen med Nordsøen Forskerpark at løfte opfattelsen af fisk fra Hirtshals og at gøre opmærksom på den lange række af gode fiskerestauranter, der findes i turistlandet.
I år var det RØDSPÆTTE, der skulle danne grundlag for Årets Fiskeret. Derudover opfordres deltagerne til at tage kontakte deres nærmeste producenter af frugt, grønt etc., som kan indgå i netop deres bud på årets lokale ret. Retten serveres for et madfagligt, kompetent dommerpanel – efterfølgende forpligter restauranterne sig til at have retten på menukortet i deres restaurant så gæster fra nær og fjern kan smage de lokale kreationer. Det er en væsentlig del af konkurrencen, at restauranterne kan formidle retten ved servering.