Local Cooking

Ruths Hotel vandt Local Cooking 2021 i Hirtshals

I Hirtshals landes noget af Danmarks bedste fisk. De lokale eksportører og fiskeauktionen satser på topkvalitet i tæt konkurrence med andre danske fiskerihavne. Deltagerne konkurrerede i at lave den bedste ret med pighvar – kongefisken fra farvandet Skagerrak lige ud for Hirtshals

Jack Cramer fra Ruths Hotel grillede som de andre deltagere pighvar og anrettede med små spæde kantareller, bacon fra Slagter Munch og en pighvarfond, der fik julelysene frem i dommernes øjne. Andenpladsen gik til Bühlmanns på Scheelsminde, mens tredjepladsen blev taget af Essens fra Frederikshavn. Både Essens og Bühlmanns havde valgt meget avancerede serveringer med flere delelementer, mens Ruths Hotel holdt sig til det enkle.

Siden 2015 har Local Cooking og Hirtshals Fiskefestival taget vigtige skridt i arbejdet med at synliggøre Hirtshals´ helt unikke fødevareressource, nemlig fisken. Det er sket i tæt samarbejde med Hirtshals Fiskeriforening og Fiskeauktion Nord som hvert år står for udvælgelsen af årets fisk.

Konkurrencen fandt sted på Nordsøen Oceanarium i en kulisse af fisk fra netop Skagerrak. Nordsøen Oceanarium og Nordsøen Forskerpark arbejder aktivt for at fremme kendskabet til fisk og skaldyr fra de lokale farvande og ikke mindst for at få danskerne til at spise mere kvalitetsfisk. Konkurrencen Local Cooking underbygger det fornyede fokus på bæredygtigt fiskeri af frisk højkvalitetsfisk, som dansk fiskeri generelt retter stigende fokus på.

”Vi valgte en relativ simpel tilberedning med grillning på benene, hvor fisken fik lav at tale sit eget tydelige sprog”, sagde vinder Jack Cramer, mens dommerne Mikael Kopp Christensen og Svend Rasmussen supplerede med at fremhæve netop den saftige fisk, at den stod tydeligt frem og var perfekt tilberedt, som hovedårsagen til sejren

I 2019 modtog Hirtshals Fiskefestival en stor donation fra Spar Nord Fonden. Denne donation er stærkt medvirkende til, at konkurrencen bliver afviklet i et flot setup med et imponerende dommerpanel og som noget nyt blev der livestreamet fra konkurrencen. Sidste år måtte konkurrencen aflyses på grund af corona, men i år er der fornyet tro på fremtiden og niveauet på restauranterne i Nordjylland har aldrig været højere.

Deltagerne var otte af Nordjyllands bedste og mest spændende restauranter lige nu:

  • Abstrakt – Hirtshals
  • Essens – Frederikshavn
  • Dejavu – Aalborg
  • HimmerRiget – Gatten, Farsø
  • Medvind – Hanstholm
  • NAM – Aalborg
  • Ruths – Skagen
  • Scheelsminde – Aalborg

Dommerpanelet var imponerende og måske endda en smule skræmmende for kokkene fra de otte deltagende restauranter.

Dommerpanelet består af Mikael Kopp fra Fauna i Musikkens Hus og trofast overdommer i Local Cooking konkurrencen. Jesper Koch, køkkenchef og øverste gastronomiske chef for det høje hotel Alsik i Sønderborg. Altid hyggelige Bo Jacobsen, som indtil 2020 drev Restaurationen i København. Svend Rasmussen, mangeårig kvalitetsbevidst og perspektiveringsstærk madanmelder på Berlingske. Sidst men ikke mindst Rasmus Munk, der er verdensberømt køkkenchef på den tostjernede Alchemist.

Yderligere oplysninger:
Mette Jensen, koordinator af Hirtshals Fiskefestival, tlf: 2121 7494
René Langdahl Jørgensen, Nordsøen Forskerpark, tlf: 2482 6182  

Konkurrencen blev afholdt torsdag den 5. august 2021 kl. 11.00-15.00 på Nordsøen Oceanarium.

Vi er stolte af at kunne præsentere et dommerpanel, der rummede både erfaring, vildskab og perfektionisme, endda stjernedrys, da der skulle konkurreres i Nordjyllands bedste ret med pighvar i Hirtshals den 5. august 2021.

Se mere på www.facebook.com/hirtshalsfiskefestival 

Local Cooking Hirtshals er sponsoreret af
Pighvarren er en stor fladfisk med pigge på ryggen. De største pighvar-hunner bliver 90-100 cm, mens hannerne sjældent bliver over 50 cm.

Årets dommerpanel ved Local Cooking konkurrencen 2021

Michael Kopp
Mangeårig dommer i kokkekonkurrencer og medvirkende bag scenen i Bocuse d’Or-udtagelsen. Mikael Kopp har været overdommer i samtlige udgaver af Local Cooking Hirtshals og er manden bag den helt nye gourmetsatsning på Musikkens Hus, hvor indretningen har fået et løft og maden serveres på gourmetstedet med det sigende navn Fauna.

Jesper Koch
Køkkenchef og øverste gastronomiske chef for the høje hotel Alsik i Sønderborg og allerede udråbt til et af region Sønderjyllands, ja faktisk landets, bedste spisesteder. Jesper Koch er TV-kendt fra Masterchef på TV3 og mangeårig fast dommer i kokkekonkurrencer som Sol over Gudhjem, og ikke mindst Local Cooking i Hirtshals.

Bo Jacobsen
Dansk gastronomi og madkulturs helt store revser. Og han har noget at have det i. Mangeårig køkkenchef på Restaurationen, hans og hustruen Lisbeths livsværk, hvor de glemte og oversete råvarer blev til små mesterværker, der aldrig var forstillede. Nu er Bo Jacobsen pensionist, måske ikke helt i hvile, for han kan ikke lade være med at give sin kritiske mening til kende, når det handler om prætentiøs kogekunst eller danskernes manglende kvalitetssans.

Svend Rasmussen 
Rockmusikkens alvidende journalist og tilrettelægger på TV2 og ikke mindst mangeårig kvalitetsbevidst og perspektiveringsstærk madanmelder på Berlingske. Svend Rasmussen har blik for det nye, men lader aldrig mangel på smagsintensitet og kompleksitet passere ubemærket. Svend Rasmussen har været fast dommer i Local Cooking i Hirtshals siden 2016, og vi glæder os til at byde ham velkommen i det nye setup på Nordsøen Oceanarium.

Rasmus Munk
Allerede verdensberømt køkkenchef på den tostjernede Alchemist, hvor maden er fuldstændig banebrydende ny og aldrig glemmer fokus på smagsdybde og kompleksitet. Alchemist er gastronomisk totalteater med solidt indhold, og Rasmus Munk tager stilling til verdens udfordringer som organdonation og plastik i verdenshavene ved at lave serveringer, som stiller spørgsmål. Som gæst slipper man ikke for at tage stilling. Alchemist har et samarbejde med Nordsøen Oceanarium med fokus på børns opfattelse af råvarer og deres oprindelse, hvor vinklen selvsagt er havets. Rasmus er dommer for første gang i Hirtshals, og vi glæder os til at byde den stadig unge og indsigtsfulde kok velkommen.

 

 

 

Om konkurrencen

Local Cooking er en regional restaurantkonkurrence, hvor lokale og regionale restauranter dyster om at servere den bedste ret med lokale råvarer og samtidig fortælle den gode historie om råvarer, historie og kvalitet. Ideen er at give danske spisesteder et stærkere lokalt udtryk og give gastronomien et løft i hele landet.

Udstyret med et køkken og minimum 75% lokale råvarer skal restauranterne kreere en hovedret, der serveres for et dommerpanel og det tilhørende publikum. Konkurrencen satser på at få større lokal identitet på menukortet i hele Danmark og samtidig give gæster fra ind- og udland mulighed for bedre madoplevelser med mere egnsspecifikt præg. Restauranterne vil efterfølgende have de deltagende retter på menukortet og dermed give gæsterne mulighed for at smage de lokale kreationer.