Vinderen af Local Cooking 2017 blev Nam!

Der var igen sus i skørterne på havnen i Hirtshals da restaurantkonkurrencen Local Cooking blev afgjort lørdag eftermiddag. Vestenvinden stressede køkkenerne, men de formåede at levere kunst på tallerkenen… næsten i trods. Ni af Nordjyllands bedste restauranter kæmpede om førstepræmien på 20.000 kr. De skulle kokkerere med kulmule som hovedmotiv, men supplerede selv med masser af lokale og regionale kvalitetsråvarer fra hele Nordjylland.

Vinderne lavede østasiatisk inspireret kulmule som sashimi, og en rejse rundt i Nordjyllands råvarer, men med forskellige asiatiske landes inspiration som koreansk kimtchi på kinakål og masser af grønt fra de nordjyske producenter – restauranten drives af Kim Jeppesen og ligger i Aalborg.

Dommerpanelet bestod af TV-kokke, kendte navne, Michelin-kokke og de havde rejst fra hele landet for at være dommer i konkurrencen i Hirtshals. Overdommer Mikael Christensen udtalte at gennemsnitsniveauet er vildt højt på restauranterne. De kan deres basisteknikker og forstår at fremme råvarens smag, lave kompleks mad med oplevelse og ikke mindst at fortælle den gode historie. ”Vi har et vældigt højt niveau i hele regionen, men der var ingen tvivl om at vinderne fra Nam bare havde bedre styr på tilsmagning, præcision og rettens indre balance, og så formåede de simpelthen at behandle kulmulen perfekt”, siger Mikael Christensen.

Andenpladsen gik til Brdr. Prices Niklas Skov og tredjepladsen til Strandingskroens Lars Larsen

Hirtshals Fiskeauktion og Hirtshals Fiskeriforening leverede flotte store kulmuler og det sker blandt andet med baggrund i ønsket om at fremhæve Hirtshalsfiskerflådens evner og fokus på topkvalitetsfisk. ”Vi ved at de dygtigste kokke kun har fokus på én ting og det er absolut topkvalitet og friskhed og det vil vi gerne vise hele det gastronomiske Danmark at vi kan her i Hirtshals”, siger auktionsmester Karsten Brovn og fiskeriforeningsformand Niels Kristian Nielsen.

Local Cooking Hirtshals er en selvstændig konkurrence med fokus på fisk, men er også delkonkurrence i Food Organization Of Denmarks nationale Local Cooking-konkurrence, der har finale den 3. september på Food Festival i Århus. Vinderne går nu videre til finalen.





Local Cooking

Kokkekonkurrencen Local Cooking kommer igen til Hirtshals, hvor kokkene skal dyste i bedste ret med fokus på kulmule fra Skagerrak.

Du kan som publikum overvære konkurrencen, lørdag den 5. august kl. 10:00-14:30 på Hirtshals Havn i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival.

Deltagerne er nogle af de ti bedste og mest interessante Nordjyske restauranter:

Applaus i Aalborg, Ruths Hotel i Skagen, Franks Restaurant i Sæby, Bryghuset Vendia i Hjørring, Fusion i Aalborg, Tabu i Aalborg, Brdr. Price i Aalborg, Nam i Aalborg, Restaurant Svanelunden i Hjørring og Strandhotellet Blokhus.

De deltagende restauranter får til opgave at bruge kulmule fra Skagerrak som fundament i deres Local Cooking-ret. Kulmulerne er udvalgt af Hirtshals Fiskeauktion og Hirtshals Fiskeriforening for i fællesskab at sætte fokus på topkvalitetsfisk fra Hirtshals og Skagerrak. Restauranterne bliver ud over smag og udseende bedømt på deres præsentation af retten og fortælling omkring råvarerne og deres oprindelse.

Det er lykkedes at få et imponerende skarpt og rutineret dommerpanel med Paul Cunningham fra to-stjernede Henne Kirkeby Kro, madanmelder ved Berlingske og kulturjournalist ved TV2 Svend Rasmussen, Jesper Koch, kendt TV-ansigt og rutineret dommer og kok, Thorsten Schmidt, kok i universet og nybagt restauratør på Barr i Nomas lokaler, Francis Cardenau, Danmarks første to-stjernede kok og Mikael Christensen med lokal forankring og rutine fra mangeårig dommerfunktion.
Local Cooking er en regional restaurantkonkurrence, som skal få flere danske restauranter til at bruge lokale råvarer og samarbejde med lokale landmænd, fiskere og fødevareproducenter. Ideen bag er at give danske spisesteder et stærkere lokalt udtryk og give gastronomien et løft i hele landet.
Deltagerne dyster om 20.000 kroner og titlen om at være nordjysk mester i at bruge det lokale i sin mad. Vinderen går videre til landsfinalen under Food Festival i Århus den 3. september. Sidste års landsfinale blev vundet af nordjylland – da Svinkløv Badehotel gik med sejren.

Dommerpanelet ved Local Cooking 2017


ARRANGØRER:
Hirtshals Fiskefestival
Nordsøen Forskerpark
Food Organisation of Denmark


Deltagerne ved Local Cooking 2017 er:
Svanelunden

Et af Hjørrings ældste traktørsteder. Den romantiske hvide parkpavillon af træ serverer aktuel dansk opdateret mad på lokale råvarer. Souschef Jonas Kristiansen pocherer sin kulmule og laver sprøde kroketter. Han giver blandt andet røget puré af blomkål fra Graverens Grøntsager i Bindslev til og bruger den gammeldags kærnede smør fra Ingstrup Mejeri.

Restaurant Franks

Franks er Region Nordjyllands første inkarnerede lokale-råvarer-spisested, placeret på havnen i Sæby. Fisk og skaldyr er Franks claim-to-fame, men de holder også af grønsager fra Nr. Vesterskov og honning fra Nellemans Have. Franks ryger og griller sin kulmule ved konkurrencen og bruger masser af urter fra klitterne og smør fra Sønderhaven til sin servering.


Bryghuset Vendia

Ifølge Spiseguiden og White Guide blandt regionens allerbedste spisesteder. Køkkenchef Lasse Dahlager bruger blandt andet smør fra Sønderhaven, grønsager og urter fra Den Grønne Vogn i Lønstrup og muslinger fra Vilsund Blue plus strandurter i stor stil til sin grillede kulmule. Køkkenet er modigt nyskabende uden at gå på kompromis med præcisionen eller de klassiske dyder og ligger sig et sted mellem klassisk fransk og ny-nordisk terroir- og stilfokus.

Applaus

Har taget Aalborg med storm. Grotesk høj kvalitet til lave priser og næsten multirytmisk jazzet madstil, og modig enkelhed gør Mads Hyllesteds køkkenstil helt unik på Aalborgs efterhånden stærkt kørende madscene. Det bliver Applaus’ souschef Jonas Als Kristiansen, der brillerer på dagen med grillet kulmule, urter fra Sæby strand og bacon fra Rosenbeck-slagteren ved Dronninglund.

Tabu

Michael Miv Pedersen blev Årets Kok i 2013 og har siden tiden som køkkenchef på Villa Vest i Lønstrup været køkkenchef på Can Blau i Aalborg. I sensommeren 2016 åbnede han Tabu i Aalborg, som siden har sat sit eftertrykkelige præg på byens topgastronomiske scene. Tabu har eksempelvis flere nomineringer ved gastronomiske prisuddelinger her i 2017. Miv griller sin kulmule med lyng og enebær og bruger syltede urter fra tidligere sæsoner samt smør og mælkeprodukter fra Sønderhaven. Hele regionen er nærmest repræsenteret i retten med produkter fra Egholm, Tornby, Gjøl og Lønstrup.

Nam

Sidste års andenplads i Local Cooking har givet Kim Jeppesen revanchebehov. Han åbnede sidste sensommer Nam, hvor nordjyske råvarer får et østasiatisk tvist og serveres som små deleretter til lyden af elektronisk stemningsskabende musik. Kim bruger blandt andet betelblade og bouillon på strandkrabber og laver gnocchi på Vildmosekartofler. Han bruger mel fra Aurion og øl fra Nibe og fermenterer kålen fra Lille Østergaard til nordjysk kimchi.

Brdr. Price

Nicklas Skov var med i duoen fra sidste års vinder Svinkløv Badehotel og repræsenterer nu Brdr. Price fra Aalborg med sin lardo-dækkede kulmule. Brdr. Price laver opdateret fransk/dansk brasseriemad, men i videst mulige udtrækning på nordjyske råvarer. Nicklas Skov bruger pancetta fra Rosenbeck ved Dronninglund, tidlige augustæbler fra Nibe og ikke mindst krydderurter fra nordjyske enge og haver. Nicklas Skov vandt faktisk landsfinalen i Local Cooking sammen med sin makker Alexander Jensen sidste år.

Ruths Hotel

Et af Nordjyllands gastronomiske fyrtårne, som sidste år var nomineret til Årets Restaurant i Spiseguiden og konsekvent scorer højt i White Guide for sit personlige, præcise og lokale køkken. Køkkenchefen er Dennis Juhl Jensen, men deltagerne i Local Cooking er Frederik og Mads, der skal bringe Skagen til Hirtshals. Retten tager naturligt udgangspunkt i strandurter fra Skagen og ikke mindst ramsløg i forskellige udgaver.

Strandingskroen i Blokhus

Køkkenchef Lars Larsen stiller op med sin souschef Claus Gustafsson. De har selvtilliden i orden efter fornemme anmeldelser i blandt andet Nordjyske Stiftstidende og har baggrund fra blandt andet Brøndums, Tabu og Vendia. Strandingskroen har allerede slået fast, at de sigter højt og i øvrigt har styrke i deres fremragende grøntsagskvalitet og -håndtering.

Strandhotellet Blokhus

På Strandhotellet Blokhus er malingen næsten ikke engang tør, før det ambitiøse sted kaster sig ud i kokkekonkurrence. Strandhotellet åbnede i starten af juli og sender deres assisterende køkkenchef Mikkel Espensen sammen med Food & beverage manager Thomas Guldhammer. Strandhotellet tager udgangspunkt i placeringen lige ud til Vesterhavet og bruger rige mængder fisk og skaldyr, baserer sig på en fransk-nynordisk køkkenstil og i øvrigt anvender en høj andel helt lokalt producerede råvarer.