Årets Bjesk 2019!

Så blev vinder-bjesken fundet ved eftermiddagens kåring af Årets Bjesk 2019. Endnu en gang løb De Friske Amatørkokke fra Sindal Madklub af med sejren, i det der må betegnes som noget af en gyser, da der var meget tæt løb blandt de deltagende hold. Årets Bjesk 2019 indeholder Klitrose, Gul Snerre og Lyng. Bjesken vil blive frigivet på Hirtshals Museum næste år til april, når konkurrencen Årets Sild er afholdt på Nordsøen Oceanarium.

Stor tak til de deltagende hold: De friske amatørkokke (Sindal Madklub), Bjesklauget anno 2003, Restaurant Lilleheden og Frederikshavns Politis Snapselaug. Og en stor tak skal også lyde til dommerpanelet, der bestod af:Torben Stæhr, Susanne Fibiger, Jan Kristiansen og Karsten Birkebæk. Og slutteligt de mange gæster der kiggede forbi teltet.



”Årets Bjesk” 2019

Årets Bjesk 2019 skal kåres ved en konkurrence, der foregår under Hirtshals Fiskefestival – nærmere bestemt
lørdag, den 4. august kl. 15.00 i Skibet på Den Grønne Plads
i byens centrum.

De 4 deltagere har fået 6 essenser stillet til rådighed. Essenserne er lavet på klitplanter, der er nøje udvalgt og lagret efter de gamle traditioner, som håndhæves på Hirtshals Museum.

Essenserne som deltagerne kan vælge imellem er i år:
– porse
– malurt
– røllike
– klitrose
– gul snerre
– lyng

Ligesom kåringen af Årets Sild er blevet en konkurrence med deltagere fra hele landet, har interessen for at deltage i kåringen af Årets Bjesk også spredt sig til hele landet.

Hirtshals Museum har udvalgt 4 deltagere til årets konkurrence – de forsvarende mesterblendere og vindere af Årets Bjesk 2018, De friske amatørkokke – Sindal madklub, skal selvfølgelig forsvare sin titel.

Derudover består feltet af Restaurant Lilleheden fra Hirtshals, Bjesklauget fra Vendsyssel og sidst med ikke mindst Frederikshavn Politi’s Snapselaug.

Det foreløbige dommerpanel består af:
Torben Stæhr, Karsten Birkebæk, Susanne Fibiger og Jan Kristiansen.



Stolte traditioner
I Hirtshals har der gennem mange år været stolte traditioner omkring bjesken.

Rigtig populært blev det med hjemmesygeplejerske Signe Hansen, som kom til Hirtshals ved årsskiftet 1932/33. Signe lavede mange forskellige bjesker, hvori der indgik klitplanter, som hun samlede på Hirtshals-egnen. Senere blev Signe Hansens traditioner omkring bjesken videreført på Hirtshals Museum af daværende leder Hugo Nielsen. Det var ligeledes ham, der begyndte at lave en årsbjesk fra museet hvert år fra starten af 1990’erne. Siden dengang har museets personale stået for at komponere ”Årets Bjesk”, men i dag bliver ”Årets Bjesk” altså fundet og kåret i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival, der altid finder sted den første weekend i august.

Sild og Bjesk – et makkerpar
Ved at lave en konkurrence og en officiel kåring af Årets Bjesk, er det håbet, at vi får endnu større opmærksomhed på både ”Årets Bjesk” og ”Årets Sild”.

Kåringerne af ”Årets Bjesk” og ”Årets Sild” sker forskudt. Således kåres Årets Bjesk for det kommende år i august i forbindelse med ”Hirtshals Fiskefestival”. På den måde får sildelage-marinørerne (fra forskellige restauranter fra hele landet) nogle smagsnoter at afstemme deres marinade efter, når de i foråret går i gang med at kreere deres bud på den bedste sildemarinade. ”Årets Sild” kåres hvert år i april/maj ved et større arrangement på Nordsøen Oceanarium, og fra dette tidspunkt bliver ”Årets Bjesk” ligeledes frigivet til salg fra laboratoriet på Hirtshals Museum.