Og vinderen blev….

De friske amatørkokke fra Sindal madklub. Årets Bjesk 2018 er lavet på perikum, blodrod og enebær, hvilket fik stor ros fra alle fire dommere til årets konkurrence.

Der blev blandt andet nævnt, at den passer godt til fisk, hvilket jo er heldigt, når sild og bjesk er så godt et makkerpar.

Stort tillykke til vinderne – vi glæder os til at nyde smagen af de gyldne dråber.


”Årets Bjesk” 2018

Årets Bjesk 2018 skal kåres ved en konkurrence, der foregår under Hirtshals Fiskefestival – nærmere bestemt
lørdag, den 5. august kl. 14.45 i Skibet på Den Grønne Plads
i byens centrum.

De 5 deltagerne har fået 6 essenser stillet til rådighed. Essenserne er lavet på klitplanter, der er nøje udvalgt og lagret efter de gamle traditioner, som håndhæves på Hirtshals Museum.

Essenserne som deltagerne kan vælge imellem er i år:
– enebær
– malurt
– blodrod
– klitrose
– perikum
– porse

Ligesom kåringen af Årets Sild er blevet en konkurrence med deltagere fra hele landet, har interessen for at deltage i kåringen af Årets Bjesk også spredt sig til hele landet.

Hirtshals Museum har udvalgt 5 deltagere til årets konkurrence – de foresvarende mesterblendere og vindere af Årets Bjesk 2017, den lokale jazzklub ”Hva no do”, skal selvfølgelig foresvare sin titel.

Derudover består feltet af en madklub fra Sindal også kaldet ”Friske Amatørkokke”, ”Skalle Smækkeren” fra Rønbjerg, Rasmus og Flemming fra ”Bojesen” i København og vores lokale sildeekspert Ejvind Kjeldsen Jensen fra Restaurant Lilleheden.

Det foreløbige dommerpanel består af:
tidligere skovløber Torben Stæhr,
skovløber Karsten Birkebæk,
cand. mag. Susanne Fibiger.



Stolte traditioner
I Hirtshals har der gennem mange år været stolte traditioner omkring bjesken.

Rigtig populært blev det med hjemmesygeplejerske Signe Hansen, som kom til Hirtshals ved årsskiftet 1932/33. Signe lavede mange forskellige bjesker, hvori der indgik klitplanter, som hun samlede på Hirtshals-egnen. Senere blev Signe Hansens traditioner omkring bjesken videreført på Hirtshals Museum af daværende leder Hugo Nielsen. Det var ligeledes ham, der begyndte at lave en årsbjesk fra museet hvert år fra starten af 1990’erne. Siden dengang har museets personale stået for at komponere ”Årets Bjesk”, men i dag bliver ”Årets Bjesk” altså fundet og kåret i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival, der altid finder sted den første weekend i august.

Sild og Bjesk – et makkerpar
Ved at lave en konkurrence og en officiel kåring af Årets Bjesk, er det håbet, at vi får endnu større opmærksomhed på både ”Årets Bjesk” og ”Årets Sild”.

Kåringerne af ”Årets Bjesk” og ”Årets Sild” sker forskudt. Således kåres Årets Bjesk for det kommende år i august i forbindelse med ”Hirtshals Fiskefestival”. På den måde får sildelage-marinørerne (fra forskellige restauranter fra hele landet) nogle smagsnoter at afstemme deres marinade efter, når de i foråret går i gang med at kreere deres bud på den bedste sildemarinade. ”Årets Sild” kåres hvert år i april/maj ved et større arrangement på Nordsøen Oceanarium, og fra dette tidspunkt bliver ”Årets Bjesk” ligeledes frigivet til salg fra laboratoriet på Hirtshals Museum.